2006-09-11

Offside


Jag får nog äta upp min hatt, verkar det som. ÄNNU en svensk film som jag gillar. (Jag ska aldrig mer säga att jag inte gillar svensk film).

Denna gången är det Offside som gäller. En riktigt rolig film blandat tänkvärda scener om vad som egentligen är viktigt.

I varje fall.

Det lilla samhället Stenfors har ett fotbollslag som för trettio (förlåt 29) år sedan låg i allsvenskan, men som nu hotas av att flyttas ner i korplaget, vilket man nu inte vill. Dessutom ska klubben fira 100-årsjubileum, vilket helst av allt ska firas med flaggan i topp. Alltså räddas vad som räddas kan. Alla råd är dyra.

Problemet är också att laget mest består av lönnfeta amatörer som stånkandes försöker göra en Zlatan-fint eller en Henke-nick. Inget fungerar och snart är det bara ett par tre matcher kvar.

Så vad gör man - jo man värvar en före detta Manchester-ess för att rycka upp laget. Tyvärr visar det sig att esset inte spelat på tjugo år och att han är alkolist. Allt verkar bli pannkaka.

Som om inte detta var allt har lagets tränare, utomordentligt spelad av Jonas Karlsson, fått problem med sin familj. Detta måste fixas innan det går käpprätt åt h-vete. Familjeterapi med frun och tankar om hur han ska kunna säga till sin far att han nog är tvungen att flytta och lämna honom ensam.

Hur det slutar, ja se filmen.

I varje fall går den här filmen i ett rasande tempo och den är riktigt rolig. Vad kan man annars tänka sig med på Jonas Karlsson, Göran Ragnerstam och Torkel Petersson. Torkel spelar för övrigt en urskön raggare med något begränsat engelskt ordförråd. Exempelvis kläcker han ur sig saker som "There is no danger on the roof" osv. Göran Ragnerstam har en urskön lokalpolitiker-karaktär som inte drar sig för att muta domaren när matcherna inte går som de ska. Engelsmannen Brendan Coyle spelar sin karaktär Duncan Miller så övertygande att man kan tro att han faktiskt varit en riktig fotbollsspelare.

Å ja. Just det. Tina Nordlund, som spelar damlagets kapten, HON spelar ju fotboll på riktigt. Tina Nordlund är ju en av de absolut största damfotbollsprofilerna i Sverige. Sånt ger respekt.

Gå å se. Den här rullen är det roligaste som hänt sedan Kopps.

Inga kommentarer: