2006-09-19

The Machinist


Det är mycket yta i The Machinist. Regissören har själv sagt att han inspirerades av gamla thrillers såsom Hitchcocks Vertigo.

Och så är det. Bildspråket, musiken, ljuset och dom underliga människorna, som lever sina liv, fast ändå inte riktig. Jag vet inte hur man ska förklara, men närmast är att dom alla är bundna av sin roll att det inte känns som att dom lever på riktigt.

Det blir så när formen tar över berättandet.

Historien kretsar kring Trevor Reznik (utmärkt spelad av Christian Bale) som under ett års tid inte har sovit en enda natt. Han har magrat till ett skelett och lider av paranoia och villfarelse. Dock har han en vän i den prostituerade Stevie (Jennifer Jason Leigh) som han regelbundet träffar. Trevor jobbar som maskinist på en skitig fabrik (allt är inspelat i Tjeckien, men ska låtsas vara nånstans i USA). En dag dyker den mystiska Ivan upp och inget blir sig likt.

Sakta börjar thrillern nystas upp. Trevor drömmer märkliga drömmar om sin fru och barn. Han upptäcker att någon har varit inne i hans lägenhet. Ivan dyker upp på hans arbete och ställer till det. Inget verkar vara normalt och när Trevor febrigt hör sig för efter Ivan, verkar det som om Ivan aldrig funnits…

Det är svårt att göra thriller och fortfarande är Memento den som är riktmärket, i varje fall för mig. The Machinist kommer inte riktig upp i samma nivå, men är bra nära. Klart sevärd om inte annat för att förfasas över Christian Bales ytterst magra kropp. Han vägde nog inte mer än 30 kilo när han gjorde rollen. Helt sjukt! Robert De Niro kan slänga sig i väggen.

Inga kommentarer: